Mr. D.J. (Dick) Olie

//Mr. D.J. (Dick) Olie
Mr. D.J. (Dick) Olie2018-09-03T09:30:25+00:00

Dick Olie is in 1980 civielrechtelijk afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden en direct daarna aan de slag gegaan in de advocatuur. In het laatste jaar van zijn studie volgde hij het keuzevak Criminalistiek en sloot dat af met een stage bij het Gerechtelijk Laboratorium (nu: NFI) te Rijswijk. Sindsdien is het roer om (van civiel naar straf) en bekwaamde Dick Olie zich na zijn studie in het strafrecht. Hij is één van de oprichters van het kantoor en is al ruim 25 jaar gespecialiseerd in het strafrecht.

“Eind 1988 besloten Jaap de Jonge en ik, vanuit ons gevoel “het moet anders”, om een eigen kantoor te starten. Dat kantoor heeft zich ontwikkeld tot wat het nu is.

Het strafrecht is uitdagend en afwisselend en van mij als advocaat/raadsman wordt het uiterste gevraagd.

Behalve met de technisch-juridische kant van een strafzaak heb ik als advocaat te maken met de emotioneel-menselijke aspecten ervan. Dit vraagt steeds weer opperste concentratie en 100% inzet. Het resultaat geeft echter vaak veel voldoening. Zelfs na bijna 35 jaar is het nog elke dag boeiend en onvoorspelbaar.

Ik maak mij wel zorgen over de ontwikkelingen in het strafrecht als gevolg van de bezuinigingsdrift van de overheid. Steeds meer zaken worden door de officier van justitie afgedaan en komen niet meer bij de rechter. Daardoor ontstaat een situatie dat de officier van justitie opspoort, vervolgt, berecht en daarna zelfs de straf ten uitvoer legt. Door deze ontwikkelingen wordt mijns inziens sluipenderwijs de rechtstaat aangetast. De strafrechtadvocaat moet hierop alert zijn. Dat ben ik dan ook!”

logo_nvsa