Op 25 juni 2015 is een nieuw wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend ter bescherming van de rechten van slachtoffers in strafzaken. Slachtoffers van delicten krijgen straks bij hun eerste contact met politie en Openbaar Ministerie direct informatie over hun rechten. Daarbij worden zij direct geïnformeerd over de mogelijkheden voor bescherming, juridisch advies en schadevergoeding. Ook ontvangen zij dan informatie over het verloop van de aangifte.

De nieuwe regeling zet de Europese richtlijn minimumnormen voor slachtoffers om in Nederlands recht. Doel van de richtlijn is ervoor te zorgen dat binnen de Europese Unie voor slachtoffers dezelfde minimumrechten gelden. De richtlijn verplicht lidstaten zorg te dragen voor informatieverstrekking en ondersteuning, voor rechten om deel te nemen aan de strafprocedure, voor bescherming van slachtoffers en erkenning van slachtoffers en erkenning van slachtoffers met specifieke beschermingsbehoeften.

Het wetsvoorstel sluit ook naadloos aan bij de wijzigingen in de wetgeving die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd ter verstrekking van de rechtspositie van slachtoffers (meer informatie daarover treft u hier aan).  Bij vragen nodigen wij uit contact op te nemen met één van onze specialisten op het gebied van letselschade: Joke van den Dries en Caroline Janssen.